“MÁSFÉLMILLIÓT LÉPTÜNK MAGYARORSZÁGON ROCKENBAUER PÁL NYOMÁBAN”
avagy a
III. MAGYAR ORSZÁGOS KÉKTÚRA EXPEDÍCIÓ (1991. JÚNIUS 20. – AUGUSZTUS 2.).

Expedíció- és túravezető:
Rakk Gyula

8 részes cikksorozat.
Írta:
© Rakk Gyula.

Megjelent 1991. szeptember – 1992. április között a szervező egyesület havi tájékoztatójában, 8 részben:
© METEOR Természetbarátok Turista Egyesülete
Budapest, 1991-1992.

Rakk Gyula írása egy fotóalbumban:

8 részes cikk sorozat

 

Felelős Természetvédelem a Túravezetésben

By Nagy Sándor

A természet minden – ez nemes egyszerűséggel kijelenthető. És akármeddig gondolkodunk, mindenképp csak megerősítjük ezt. Bolygónkon, a Földön, a Természetben mi emberek jelen vagyunk ugyan, de nem vagyunk sem többek, sem felsőbbrendűbbek. A természet nem csak körülvesz minket, városaink, mesterséges építményeink is a természet részét képezik – méghozzá nagyon kis részét. Mégis, sok esetben indokolatlanul helyezzük önnön érdekünket a természet szükségletei elé, figyelmen kívül hagyva annak szerepét és fontosságát.

A természetben tartózkodás az ember számára természetes kell legyen – mégis sokaknak hosszú folyamat, amíg rátalálnak. De szerencsére egyre többünknek már igény, hogy a szabadban legyünk, szűkebb vagy tágabb környezetünket megismerve élvezzük az erdők, hegyek, vízek nyújtotta harmóniát. És nem megállva itt, a mozgás, a felfedezés igénye okán járunk időről időre kirándulni, túrázni, egyedül vagy társaságban – ahogy épp szükségét érezzük.

A szervezett természetjárás alig másfél évszázados múltra tekint vissza hazánkban, a középhegységi túravezetés “mestersége” még ennél is kevesebb ideje létezik, és fejlődik. A túravezető nem az az ember aki az erdőt járó csoport élén mutatja a helyes irányt. A túravezető az, aki személyiségével, tudásával, példamutatásával összetartja a csoportot, aki miatt legközelebb is elmegyünk túrázni, akiknek munkája nélkülözhetetlen ahhoz hogy a természet és ember közötti viszony fejlődjön.

Amit megismerünk, azt tudjuk igazán szeretni. Amit igazán szeretünk, azt pedig ösztönösen védjük is. A túravezető legfontosabb feladata tehát megismertetni, ezáltal közel hozni a természetet a túrázók számára, hogy ők is megszeressék, és számukra is belülről fakadó legyen a természet védelme. Ez az igazi felelőssége a túravezetőnek, ebben és példamutatásában teljesedik ki hivatása.

Ugyan mit tehetek én egymagam?” – gondolta ezt hétmilliárd ember. Nagyon is sokat. Sőt, talán elég, ha mi magunk teszünk, és ezt felvállaljuk, ennél több dolgunk nincs is talán. Ami kötelező, ami kényszeres, az ritkán működik hosszútávon – minden túrázót, kirándulót “kötelezni” a természet védelmére lehetetlen küldetés. De a lehető legtöbb embernek megmutatni a természet szépségét, fennségességét, elérni hogy élete nélkülözhetetlen részévé váljon, ezáltal pedig majd felelősséget vállaljon érte, ez már egy tervezhető, végrehajtható, felvállalható feladat.

Kedves Túravezető! A küldetésed, hogy légy önmagad, szeresd a természetet, látványosan, harsányan, hadd legyen ragadós a szereteted, hadd “fertőzzön meg” minél több embert, és hadd legyünk minél többen akik imádjuk és védjük mindazt, ami körülvesz, amiben élünk, és ami nélkül – a szó szoros értelmében – nem tudnánk létezni.

Forrás: Felelős Természetvédelem a Túravezetésben

 

Már 150 ezren töltötték le a TERMÉSZETJÁRÓ applikációt

Digitális útikönyv túrázóknak

A Magyar Természetjáró Szövetség kirándulóknak szánt, ingyenes, turistatérkép-alapú digitális útikönyve újabb mérföldkőhöz érkezett, és az utóbbi egy évben tartalmilag is jelentősen bővült. Már 439 túraajánlat szerepel a kínálatában.

Teljes cikk

Jelzett Turistautak Magyarországon

További képekért kattints a képre(külön ablakban nyílik meg):

pollen

A túrázás pozitív hatásai

Tudományosan már számtalan alkalommal bebizonyosodott, hogy a túrázás mennyire jótékony hatással van nem csak a testünkre, de a lelkünkre is.
Ezen nagyon nem is érdemes csodálkozni. Elég, ha csak belegondolunk a madarak énekébe, a tücskök ciripelésébe, a bárányfelhők futkosásába,
az erdők halk neszébe, a távoli hegyvonulatok megigéző szépségébe vagy a folyók kellemes zubogásába.

A természet birodalma szívesen fogad minden jó szándékú vándort.
Amint átléped ezt a határt és elhagyod az ember alkotta világot, szembesülni fogsz a vadon igazi erejével.
Túrázás közben menet közben töltődnek fel sejtjeid azzal ez energiával, amiből utad végeztével még egy jó darabig táplálkozhatsz.
A lenyűgöző természet gyógyító kisugárzása ápolja a lelkedet, és ezáltal regenerálja a testedet is.

A rendszeres természetjárás növeli a kreativitást, csökkenti a stresszt és a különböző egészségügyi problémák kialakulását,
s boldogabb életet ígér a sportot űzőknek.
Túrázni jó. A természetet járva kikapcsol az agy, és olyan nyugalom keríti hatalmába, amilyet a dolgos hétköznapok során talán sehol sem talál meg.

A túrázás kreatívvá tesz
Felejtsd el a koffeint! Egy csésze kávénál sokkal többet ér, ha fogod magad, és elmész egyet sétálni a hozzád legközelebb eső túraútvonalra.
A szabadban töltött idő nagyjából 50 százalékkal növeli a kreatív problémamegoldó képességet, tehát ha foglalkoztat valami, mozduljunk ki kicsit,
mert jobb eséllyel jut eszünkbe a megoldás. Felejtsük el a számítógépet, hagyjuk otthon a mobiltelefont, bízzuk magunkat a természetre!

A túrázás fitten tart
Egy óra természetjárással akár 500 kalóriát is elégethetünk – hogy pontosan mennyit, természetesen függ a megtett távolságtól, tempónktól és hátizsákunk súlyától is.
A túrázás karbantartja az egész testet, méghozzá anélkül, hogy túl nagy terhet róna ízületeinkre.
Ha olyan útvonalakat is a repertoárunkba illesztünk, amelyeken nagyobb szintkülönbséget kell teljesíteni, felpörgethetjük fogyásunkat, arról nem is beszélve,
hogy vérnyomásunkat és koleszterinszintünket is csökkenthetjük, amellyel hosszabb távon mérsékeli a szívbetegségek, a cukorbetegség és a stroke kialakulásának kockázatát.

A túrázás gyógyít
A gyakori túrázás a szív- és érrendszert is képes karbantartani:
Sportolás közben természetes módon megemelkedik a pulzusszám. Ennek köszönhetően a vérnyomás megemelkedik, emiatt pedig nő a vérkeringésünk,
ami az izmok regenerálódását is nagymértékben elősegíti.
A túrázás erősíti az ízületeket, acélossá alakítja az izomzatot:
A túrázás alapvetően a mélyizmokat is képes megmozgatni. Egy hosszabb túra során nem csak a lábizmaid erősödnek meg –
ezen belül is a bokád és a térded képes hihetetlen mértékben edzetté válni -, hanem a hátizmok és a hasizmok teherbírása is jelentősen megnőhet.
Ezt főleg komolyabb szintemelkedésnél fog majd jól jönni.
Gondoltad volna, hogy egy kemény edzés után a túrázás a legjobb levezető mozgásfajta?
A túrázás aktív módon képes elősegíteni az izmaid és ízületeid regenerálódását, ezáltal képes felgyorsítani a gyógyulási periódust.
A rendszeres túrázás segíthet a súlyosabb betegségben szenvedőkön is, operáción átesett betegek rehabilitációjában.
Sokan a gyógyulásukat, a felépülésüket elősegítendő választják a természetjárást.
A túrázás felgyorsítja az anyagcserét:
A kirándulás elősegíti a szervezeted számára azt, hogy a lehető legnagyobb mennyiségben megszabadulj a feleslegesen a szervezetedben felhalmozódott salakanyagoktól.
A természetben történő kirándulás túlmutat egy kellemes kis edzés lehetőségén a friss levegőn.
A folyamatos mozgás miatt a szervezetedből távozó folyadék rendszeres pótlása kiváló méregtelenítő hatással bír.
FONTOS!!! Ha olyan folyadékot iszol, ami tested számára rengeteg méreganyagot tartalmaz, akkor ez a pozitív hatás nem érvényesül.
Emiatt érdemes a kulacsodat – amikor csak lehetséges – frissítő, jéghideg forrásvízzel feltölteni.

A túrázás boldoggá tesz
A túrázás remekül alkalmazható a depresszióval küzdő betegek kezelésében is.
Akiket ez érint, a rendszeres testmozgást megszeretve a korábbinál sokkal aktívabb életmódot folytatnak.
A természet közelsége, az eltávolodás a mindennapi élettől vagy a munkahelyi környezettől segít,
hogy az ember megtalálja lelki békéjét, elrendezze magában a problémákat, és sokkal derűsebben álljon a feladatokhoz.
A túrázás csökkenti a stressz szintet:
Nagyon sok túrázó azért választja a kikapcsolódásnak ezt a formáját, mert egy-egy túrázás során harmóniába kerül a környezetével és önmagával is.
Sokan számoltak már be arról, hogy nem csak a fejük tisztul ki, hanem még a hangulatuk is érezhetően jobb lesz egy kiadós kirándulás után.
A túrázás kiválóan alkalmas arra, hogy az állóképességedet növelje. Ennek köszönhetően csökkenni fog a stresszkeltő hormonok termelése a szervezetedben,
így a nyugtalanság és a feszültség mértéke is enyhülni fog.

Egy-egy túrázás során megemelkedik az agy oxigénellátottsága is:
A szellemi erő és frissesség alapja, hogy agyad megfelelő mértékben jusson a számára éltető oxigénhez.
Tudtad azt, hogy a gyaloglás nem csak az izomszövetben, de az agyban is vérbőséget okoz? Ezzel természetes módon megemeli a hatékony működését az agyadnak.
Ennek számodra vonzó hatását elsősorban idősebb korban tapasztalhatod meg. Viszont csak akkor fogod ezt megérezni, ha a túrázás életed részévé válik,
és rendszeres tevékenység lesz már a fiatalabb éveidben is.

A túrázás megnöveli az immunrendszered védekezőképességét:
A rendszeresen – az időjárási körülményektől függetlenül is – túrázó embereknél megfigyelték azt, hogy az immunrendszerük jelentős mértékben képes volt javulni.
A rendszeresen a természetben kiránduló embereknek hatékonyabb az immunrendszerük és a betegségekkel is könnyebben képesek leszámolni.

Az öregedés lassítására az egyik legjobb módszer a rendszeres túrázás:
A rendszeres fizikai igénybevétel nem csak fizikálisan erősíti a szervezetedet, de mentálisan is. A túrázás az egyik legjobb módja a fizikai aktivitásnak.
Tudományosan bebizonyított tény az, hogy a rendszeres túrázás képes olyan betegségek kialakulását is jelentősen csökkenteni, mint az Alzheimer-kór.
A túrázók körében 30%-kal kisebb a lehetősége annak, hogy ez a rettegett betegség kialakulhasson.

Ezek az előnyök már önmagukban is mesés változást képesek előidézni az életedben. Ha viszont ezeket a hatásokat összeadod,
akkor egy teljesen új pozitív világ nyílhat meg számodra. Megfelelő hozzáállással és kitartással Te is átélheted azt az élményt, amit már oly sokan.
A kérdés már csak az, hogy mekkora áldozatot vagy hajlandó hozni a céljaid elérése érdekében!

Az eredményes kirándulás alaptörvényei

1. A kirándulás alapos felkészülést igényel Tőled. Az egyik legfontosabb dolog, amit át kell gondolnod az, hogy mennyi folyadékot viszel magaddal.
Egy melegebb nyári napon 3-4 liter vizet is megihatsz és észre se veszed, hogy ittál. Gondolj arra is, hogy mit fogsz enni a kirándulás során.
Pár darab alma vagy energiaszelet mindig jól jöhet túra közben.

2. A kirándulás útvonalát úgy tervezd meg, hogy figyelembe veszed az alábbi szempontokat: gyakorlottságod, fizikumod, és a társaid adottságaival is számolnod kell.
Amennyiben nem érzed magad teljesen rendben, akkor nem érdemes elindulnod. Inkább pihend ki magad, mint hogy a túratársaidnak és magadnak is nehéz perceket szerezz.
Túra közben – ha szükséges -,kérj segítséget. Amennyiben úgy alakul meg kell tudnod hozni a döntést a kiszállásra, a túra idő előtti befejezésére.

3. Kirándulás során mindig célszerű és kényelmes ruházatot viselj. Túrázás során a legelőnyösebb ruhadarabok mindig a könnyű, de ellenálló anyagból készült ruhák.
Azok, amik az időjárás és a természet viszontagságaitól is képesek megóvni.
Az időjárásnak megfelelő könnyű viseletet vagy éppen réteges öltözködést részesítsd előnyben.
A megfelelő túrabakancs vagy túracipő elengedhetetlen kelléke egy kellemes kirándulás átélésének.
Jól jöhet számodra még erős nap sütés esetén egy sapka, valamint rosszabb idő esetén pedig egy esőkabát.

4. Akkor érdemes a természetbe menned, ha fogékony vagy az általa nyújtott szépségekre. Járj nyitott szemmel, kényelmes tempóban, vedd észre a természet adta csodákat! Itt felesleges kapkodnod. Mindig hagyj elég időt arra, hogy a természet nyújtotta csodálatos látnivalókat megcsodálhasd, akár le is fotózhasd.

5. Jusson eszedbe, hogy a természet birodalmában csak vendég vagy. Viselkedj fegyelmezetten, csendesen jó vendégként.
Gondolj bele abba, hogy az erdő az ott élő állatok élőhelye. Ha ezeket a jó tanácsokat betartod, akkor könnyen elképzelhető,
hogy abban a megtiszteltetésben lesz részed, hogy megmutatják magukat neked az itt élők.

6. A kirándulás szabályait nem csak neked kell betartanod, de másokkal is be kell tartatnod. Ide tartozik a táborozás, az illemhely, a hulladék, a tűzrakás, a
túravezetés, valamint a védett területek védelme. Vésd jól az eszedbe, amikor egy túrához csatlakozol, hogy a túravezető bonyolítja le a túrát és nem Te.
Valószínűleg jóval tapasztaltabb is Nálad. Az ő szabályait kell betartanod, az ő sebességével kell haladnod.
A szemétre különösen figyelj oda. Ha senki sem látja, akkor is vidd el a legközelebbi szemétlerakóhelyig az esetlegesen keletkező hulladékot.

7. Mindig törekedj az eredeti állapot visszaállítására! A háborítatlan környezet varázsa mások számára is jól fog esni.
A virágok és az egyéb növények – akár védettek, akár nem – ott érzik jól magukat, ahol élnek. Ne tépd le őket.
Erre Neked is figyelmeztetned kell másokat, főleg a gyermekeket.

8. A természet védelme és szeretete minden környezettudatos ember számára fontos dolog.
Igyekezz minél több emberrel megszerettetni és megismertetni ezt a csodálatos élményt.
Mesélj a kirándulás során szerzett tapasztalataidról a barátaidnak vagy a családtagjaidnak.
Megmutathatod nekik, hogy mennyire lenyűgöző tájakon jártál, hátha kedvet kapnak egy kis testmozgáshoz és legközelebb ők is veled tartanak.
Már egy ilyen aprósággal is sokat tehetsz az egészségükért.

9. Túratársaidat a kirándulás során mindig segítsd, ha bajba kerülnének. Amennyiben valamilyen előre nem látható esemény vagy egy sérülés fordul elő,
akkor tegyél meg minden Tőled telhetőt, hogy ne legyen komolyabb gond, és mindenki épségben hazakerüljön.

10. A természetben szerzett tapasztalataid mellett nagyon sok olyan ismerettel is felvértezheted magad,
amit ismeretterjesztő könyvekkel vagy épp az interneten sajátíthatsz el.
Érdemes minél nagyobb tudásra szert tenned ez ügyben, hiszen nem csak saját magadnak,
de akár a kirándulás többi résztvevőjének is nagy hasznára lehet a későbbiek folyamán.

A Tájoló használata egyszerűen
Tudom, hogy hol vagyok a térképen és el szeretnék jutni az erdei tóhoz, amelyet azonosítani tudok a térképen – hogy csináljam?

Leírás az alábbi linkre klikkelve:

SILVA 1-2-3 tájolási rendszer

A leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gomba fajok fotói már elérhetők a neten, köszönet érte a Miskolci Gombász Egyesületnek.

gombaparok_2012_marcius_14